ברכישת דירה שהינה דירתו היחידה של הרוכש, זכאי הרוכש לפטור ממס רכישה או למדרגות מס מופחתות.
כיצד מחשבים את מס הרכישה במקרה של בני זוג שרוכשים דירה, כאשר לאחד מבני הזוג מדובר בדירה יחידה, ולאחד מבני הזוג יש דירה אחרת, כך שהדירה הנרכשת אינה דירתו היחידה?
בחוק מיסוי מקרקעין נקבעה "חזקת התא המשפחתי", לפיה נחשבים בני זוג החיים יחדיו, וילדיהם הקטינים, כתא משפחתי אחד או כרוכש אחד, ויש לקחת בחשבון את כל הדירות שבבעלות התא המשפחתי, לצורך בחינת הזכאות לפטור ממס רכישה או למדרגות מס מופחתות.
בעניין שלמי (ע"א 3178/12 יגאל שלמי נ' מנהל מיסוי מקרקעין נתניה) נקבעה הלכה חשובה לעניין "חזקת התא המשפחתי" ולפיה חזקת התא המשפחתי הינה חזקה הניתנת לסתירה, בכפוף לעמידה בשני תנאים מצטברים:
- קיים הסכם ממון תקף בין בני הזוג, הקובע הפרדה רכושית ביחס לדירות אשר ברשות בני הזוג.
- הוכחה כי הסכם הממון מיושם, ובפועל מתקיימת הפרדה רכושית בין בני הזוג בכל הנוגע לדירות.
יצוין כי נטל ההוכחה מוטל על מי שמבקש לסטות מחזקה זו.
לצורך הוכחת או סתירת התקיימות הפרדה רכושית, ניתן להיעזר במבחני עזר שונים – מגורים במשותף בדירה, מימון משותף/נפרד, תשלום משכנתא משותף, ועוד...
כך, למשל, מגורים משותפים של בני זוג בדירה של אחד מבני הזוג, עשויים ללמד כי אין להחריג את הדירה מחזקת התא המשפחתי.
לאחרונה, ניתן פסק דין בעניין רוזנבוים (ו"ע 16836-03-17 קרן רוזנבוים נ' מדינת ישראל, ניתן ביום 30.1.19) ובו נפסק כי בני זוג אשר חתמו על הסכם ממון ומתקיימת ביניהם הפרדה רכושית לגבי דירה של אחד מבני הזוג, זכאים לחישוב מס רכישה נפרד בעת רכישת דירת מגורים, אף אם הם גרים יחד בדירה של אחד מהם.
החידוש של פסק דין זה הינו בעובדה שניתן להוכיח כי לא מתקיימת חזקת התא המשפחתי ולהחיל על בני זוג חישוב מס רכישה נפרד, אף אם לא מתקיימים כל מבחני העזר הנהוגים לצורך הוכחת או שלילת הפרדה רכושית, לרבות מבחן מרכזי של מגורים משותפים בדירה.
פסק דין זה מצטרף לשורה של פסקי דין שניתנו בשנים האחרונות, וצמצמו את "חזקת התא המשפחתי".
לכן, בפרקטיקה, כאשר קיימים הסדרים אמיתיים של הפרדה רכושית בין בני זוג, יש מקום לטעון לזכאות לחישוב מס נפרד לכל אחד מבני הזוג ולנסות לשכנע בכך את מנהל מיסוי מקרקעין, גם במקרים בהם לא מתקיימים כל מבחני העזר הנהוגים לצורך הוכחת הפרדה רכושית